Επικαιρότητα

Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ενίσχυση τους διεθνούς ρόλου του ευρώ

Ενόψει των επικείμενων συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2018 στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε στις 5 Δεκεμβρίου 2018 Ανακοίνωση σχετικά με τις δράσεις ενίσχυσης του διεθνούς ρόλου του ευρώ. Οι εν λόγω δράσεις αφορούν, μεταξύ άλλων:

  1. Την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, της Τραπεζικής Ένωσης και της Ένωσης Κεφαλαιαγορών της Ευρώπης.
  2. Πρόσθετα μέτρα για να ενισχυθεί ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός τομέας, οι υποδομές των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών αγορών, οι δείκτες αναφοράς επιτοκίων και οι άμεσες πληρωμές (instant payments) στην ΕΕ.
  3. Συνεχής συνεργασία μεταξύ κεντρικών τραπεζών για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αύξηση του μεριδίου των χρεογράφων που εκδίδονται σε ευρώ από ευρωπαϊκές οντότητες, ενίσχυση της οικονομικής διπλωματίας για την προώθηση της χρήσης του ευρώ και την παροχή τεχνικής βοήθειας με σκοπό τη βελτίωση της πρόσβασης στο σύστημα πληρωμών σε ευρώ από ξένες οντότητες, ιδίως στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξωτερικού επενδυτικού σχεδίου.
  4. Την ευρύτερη χρήση συναλλαγών σε ευρώ για το πετρέλαιο, τα προϊόντα διύλισης και το φυσικό αέριο.
  5. Την αύξηση των συναλλαγών σε ευρώ όσον αφορά τις πρώτες ύλες (μέταλλα και ορυκτά) και τα βασικά γεωργικά προϊόντα διατροφής.
  6. Την προώθηση της χρήσης του ευρώ στην κατασκευαστική βιομηχανία για τον κλάδο των μεταφορών.

 

Ανακοίνωση Ευρωπαϊκής Επιτροπής